Accés al contingut Accés al menú de la secció
DOGC  > Resultats i fitxa
 
Afegeix-lo a la meva selecció i subscriu-m'hi
Afegeix-lo a la meva selecció
Dades del document
  • Tipus de document Decret

  • Data del document 19/09/2006

  • Número del document 360/2006

  • Número de control 06263166

  • Organisme emissor Departament de Cultura

Dades del DOGC
  • Número 4725

  • Data 23/09/2006

  • Secció DISPOSICIONS

  • Pàgina 40028

Descriptors relacionats
Matèries
Lupa
Accedeix a la cerca

DECRET 360/2006, de 19 de setembre, de concessió de la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. (Correcció d'errades en el DOGC núm. 4760, pàg. 47492, de 14.11.2006).


NOTA. En aquest text s'han introduït les correccions d'errada publicades en el DOGC.

 

La Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya va ser creada pel Decret 457/1981, de 18 de desembre, amb la finalitat de distingir aquelles persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural.

A proposta del conseller de Cultura i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Atorgar la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya a les persones següents:

Francesc Abel i Fabre

Jesuïta, expert en bioètica. Per la seva trajectòria internacional rellevant en el desenvolupament dels estudis sobre ètica en el camp de la medicina, que promou el diàleg interdisciplinari entre la ciència i la religió. Aquesta tasca l'ha fet principalment a través de l'Institut Borja de Bioètica, que va fundar, i de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya. També va ser fundador de Medicus Mundi.

Antònia Adroher i Pascual

Mestra i activista política. En reconeixement a la seva destacada trajectòria antifeixista que la va dur, de molt jove, a ser una de les fundadores del Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM) i, durant la Guerra Civil, a esdevenir la primera dona que va ser regidora de l'Ajuntament de Girona. El seu exili a Tolosa de Llenguadoc i després a París, on va fundar el Casal Català, completen el perfil d'una lluitadora que també ha destacat, amb el Premi Mestres 68, en la renovació de la pedagogia catalana.

Santiago Alcolea i Gil

Historiador de l'art. Per la seva tasca pedagògica a la Universitat de Barcelona i, molt especialment, els seus estudis sobre l'art català dels segles XVI a XIX. Destaquen igualment les seves contribucions a les sèries Ars Hispaniae i Historia del Arte de l'editorial Carroggio. Autor de monografies sobre grans figures de l'art espanyol, actualment presideix el Patronat de l'Institut Amatller d'Art Hispànic, al qual està estretament vinculat des de fa gairebé mig segle.

Tomàs Alcoverro i Muntané

Periodista. Per la seva destacada trajectòria com a corresponsal de guerra i com a expert en la problemàtica de l'Orient Mitjà. Vinculat des de fa molts anys al diari La Vanguardia, actualment és el degà dels corresponsals estrangers a Beirut, ciutat des d'on ha datat la gran majoria de les seves gairebé set mil cròniques. És un dels més reconeguts observadors europeus del món àrab.

Josep Maria Andreu i Forns

Poeta i lletrista. Per la seva obra poètica i per la valuosa aportació que ha fet a la cançó catalana, com a autor d'un gran nombre de lletres que han estat musicades per destacats compositors i interpretades per coneguts cantants. Ha fet versions en català d'un gran nombre de temes internacionals, la qual cosa també ha contribuït a normalitzar la nostra llengua en l'àmbit de la música.

Joan Argenté i Artigal

Advocat i poeta. Per la seva producció literària, tant pel que fa a la poesia com a les traduccions. L'alta qualitat de la seva obra poètica -en la qual destaca l'exploració a fons de la llengua catalana- va merèixer el Premi Joan Salvat-Papasseit el 1959 i el Carles Riba el 1975. El 1981 va guanyar el premi Josep M. de Sagarra de traducció teatral per La Balada del Gran Macabre, de Michel de Ghelderode. L'any 2001 va publicar el conjunt de la seva obra poètica.

Jaime Arias i Zimerman

Periodista. En reconeixement al prestigi de la seva trajectòria professional, vinculada singularment a La Vanguardia, diari en el qual ha ocupat diferents llocs de responsabilitat i en va ser subdirector. Actualment, n'és conseller de direcció i destacat columnista. És molt rellevant la seva contribució a la construcció europea i també el seu paper incisiu i lúcid com a testimoni del nostre temps.

Enrique Badosa Pedro

Poeta i periodista cultural. Per la qualitat de la seva obra, amb una poesia que destaca pel seu sentit irònic i com a mitjà de coneixement personal. I també per la seva contribució rellevant, com a traductor, a donar a conèixer la literatura catalana als lectors de l'àmbit hispànic. Són notables, en aquest sentit, les versions de la lírica medieval catalana i d'obres d'autors com Foix i Espriu.

Carmen Balcells Segalà

Agent literària. En reconeixement a la seva trajectòria valuosa i influent dins el sector, com a representant d'escriptors molt prestigiosos i, en el seu moment, de les grans figures del boom llatinoamericà. Per la seva feina extraordinària i apassionada a favor de la literatura i el seu treball incansable a favor dels autors i els seus drets, en una sàvia combinació d'intel·ligència i sensibilitat literària. L'any 2005 va ser investida doctora honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Anna Balletbò i Puig

Periodista i política. Pel conjunt de la seva trajectòria, tant pel que fa al treball en diversos mitjans de comunicació com a la seva tasca de diputada al Congrés durant sis legislatures. Cal destacar igualment la dedicació al feminisme i la lluita que ha dut a terme en pro pels drets humans, la qual cosa va dur-la a impulsar i presidir, des de Badalona, la Fundació Internacional Olof Palme.

Miguel Beato del Rosal

Metge i investigador. Per la seva destacada trajectòria en l'àmbit de la recerca. Com a director del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona ha coordinant un equip d'investigadors que estudia els processos de mutació de determinats tumors cancerígens. Catedràtic a la Universitat de Malburg (Alemanya), té un paper molt destacat en la lluita contra el càncer al nostre país i a nivell internacional.

Roser Bofill Portabella

Periodista. Per la seva dilatada trajectòria en el món del periodisme. Fou fundadora i directora -conjuntament amb qui fou el seu marit, Llorenç Gomis- de la revista El Ciervo i també directora, des de la seva fundació, de Foc Nou, publicacions que han fet una regular aportació al periodisme d'inspiració cristiana i progressista. Ha presidit l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català i, fins fa poc, l'Associació d'Amics del Montseny.

M. Antònia Canals i Tolosa

Mestra i llicenciada en Ciències Exactes. Per la seva trajectòria en l'àmbit de la formació de mestres i també com a autora de nombroses publicacions sobre l'ensenyament de les matemàtiques. El 1962 va fundar l'escola Ton i Guida al barri barcelonès del Verdum, inspirant-se en el mètode Montessori. Cal destacar que un centre de formació de mestres del Nepal du el seu nom.

Manuel Castellet i Solanas

Matemàtic. Per la seva valuosa trajectòria en l'àmbit universitari i per la seva contribució a la recerca amb la creació del Grup de Topologia Algebraica de Barcelona, adscrit a la Universitat Autònoma, de prestigi internacional. I també per la seva àmplia vinculació amb l'Institut d'Estudis Catalans, del qual -a més de la direcció del Centre de Recerca Matemàtica- fou president.

Manuel Castells Oliván

Sociòleg. Per la seva trajectòria internacional i pel conjunt d'una investigació radical i innovadora sobre la sociologia urbana i les noves tecnologies. Entre les seves obres cal destacar la monumental trilogia L'Era de la Informació. Catedràtic emèrit a la Universitat de Califòrnia-Berkeley, és membre de l'Acadèmia Europea i fundador del Consell Científic del Consell Europeu d'Investigació. Actualment és codirector del programa de recerca del Internet Interdisciplinary Institute (IN3), vinculat a la Universitat Oberta de Catalunya.

Jordi Cervelló i Garriga

Compositor. Per la qualitat de la seva producció, elaborada des d'una dedicació especial a la música per a corda. Des d'una estètica independent, ha cercat un equilibri entre la tradició històrica i la sensibilitat musical contemporània. També en reconeixement a la seva tasca pedagògica -dins la qual cal destacar el tractat Principis fonamentals sobre la tècnica general del violí- i la seva trajectòria com a crític.

Jean-François Coche

Llibreter i difusor a França de la llengua i la cultura catalanes. En reconeixement a la valuosa tasca que du a terme des de l'any 1977 quan va fundar, a París, la llibreria Pam de Nas, especialitzada en literatures romàniques i, particularment, la catalana. Entre altres aportacions, aquest espai ha permès als catalans de França mantenir els vincles culturals amb el nostre país i transmetre'ls a les generacions més joves.

Isabel Coixet Castillo

Directora, realitzadora i guionista cinematogràfica. En reconeixement al conjunt de la seva obra i la seva trajectòria internacional. El 2004 va ser guardonada amb el Premi Nacional de Cultura. Ha dirigit, entre d'altres, pel·lícules com Cosas que nunca te dije, A los que aman, Mi vida sin mi i La vida secreta de las palabras, per la qual va guanyar quatre premis Goya el 2006, totes elles amb un notable reconeixement per part de la crítica. És, en definitiva, una de les cineastes catalanes més reconegudes a nivell internacional.

Joan Colom Altemir

Fotògraf. Per la seva aportació original i de gran interès a la renovació del llenguatge de la fotografia. Ha sabut captar l'essència dels carrers i la gent de la Barcelona, especialment del Raval, de la postguerra i és tot un mestre de l'art de la fotografia documental, amb una gran capacitat per universalitzar l'experiència quotidiana. Habituat al treball en blanc i negre, també són valuoses, en època recent, les seves fotografies en color. L'any 2004 va rebre el Premi Nacional de Cultura.

Johan Cruyff

Futbolista. En reconeixement a la seva extraordinària contribució, com a jugador i entrenador, als èxits esportius del Futbol Club Barcelona. La seva visió del joc i una tècnica excel·lent en fan un dels millors jugadors de la història del futbol a partir dels seus inicis a l'Ajax d'Amsterdam. Com a tècnic, a més de quatre campionats de Lliga consecutius, el 1992 va aconseguir per al Barça la seva primera Copa d'Europa.

Franz-Paul Decker

Músic. Per la seva trajectòria internacionalment reconeguda com a intèrpret prestigiós, entre d'altres, de Bruckner, Mahler o Wagner, per la seva dedicació destacada a la direcció operística. I també per l'aportació de primer ordre que fa a la vida musical de Catalunya. Del 1986 al 1992 va ser director titular de l'Orquestra Ciutat de Barcelona i des del 1994 és el principal director invitat de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya.

Eulàlia Duran i Grau

Historiadora. Per la seva prestigiosa contribució a l'estudi de la societat i la cultura del segle XVI als països de parla catalana. A més del Renaixement, les seves recerques s'estenen a la literatura catalana moderna. Entre les seves edicions crítiques destaquen la de Los col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa, de Cristòfor Despuig; la de les Cròniques de les Germanies, i la de la Passió de Cervera, iniciada pel seu pare, Agustí Duran i Sanpere.

Elisabeth Eidenbenz

Mestra. En reconeixement a la seva valuosa tasca humanitària, un dels aspectes més rellevants de la qual és el seu treball com a directora de la maternitat d'Elna, al Rosselló. Cal destacar, en aquest sentit, el fet d'haver contribuït a salvar la vida de prop de sis-cents nounats, la majoria fills d'exiliades catalanes i espanyoles recloses als camps de concentració francesos durant l'ocupació alemanya.

Odón Elorza González

Polític. Per la modernització general de la ciutat que ha impulsat com a alcalde de Sant Sebastià des de l'any 1991 i també per la seva valuosa trajectòria en la contribució al diàleg i a la pau al País Basc. Amic de Catalunya i, singularment, de l'enyorat Ernest Lluch, cal destacar el seu compromís solidari, des del País Basc, amb una Espanya de concepció federal.

Salvador Fà i Llimiana

Coreògraf i director de dansa catalana. En reconeixement a la seva dilatada tasca, de més de mig segle, en favor de la nostra dansa tradicional. Ha dirigit molts esbarts de les comarques tarragonines, ha recuperat diferents balls i ha impulsat mostres i festivals internacionals del sector. També ha potenciat la fundació de diferents associacions folklòriques, tant a nivell català com estatal.

Domènec Fita i Molat

Escultor. Per la qualitat d'una obra que ha estat prolífica en la creació de formes originals des d'una perspectiva d'integració de les arts. El seu treball, molt present a les comarques gironines i desproveït de tota mena d'academicisme, abasta també les arts aplicades, especialment la ceràmica i el vidre, sense deixar de banda la pintura. És un dels artistes catalans amb una producció de caire religiós més abundant i definida.

Josep Fontana i Lázaro

Historiador. En reconeixement a una obra molt valuosa centrada fonamentalment en els models de transició de l'antic règim cap al capitalisme i, d'una manera monogràfica, sobre la formació del mercat peninsular, les revolucions liberals de 1820 i 1868 a Espanya i a Catalunya i les relacions entre les finances públiques i el desenvolupament econòmic. Destacat igualment per la seva tasca pedagògica, ha fet importants aportacions a la reflexió sobre la història també des del punt de vista metodològic.

Mossèn Daniel Fortuny i Pons

Sacerdot. En reconeixement al seu llarg treball pastoral, com a prevere de la Diòcesi d'Urgell, als pobles rurals d'aquest bisbat. En aquest impuls, ha afavorit sempre la reconstrucció d'antigues esglésies i la valoració del patrimoni artístic i cultural del país, i també ha dut a terme moltes iniciatives de servei desinteressat i d'atenció a les persones necessitades.

Josep Fradera i Soler

Promotor cultural i social. Per la seva intensa activitat, duta a terme des de la ciutat de Mataró ja en l'època franquista. És valuós, en aquest sentit, l'impuls de diverses iniciatives culturals, pedagògiques i ciutadanes de caràcter social, innovador i catalanista. Igualment cal destacar, a més del seu treball a les institucions, la tasca com a publicista i autor teatral.

Antonio Franco Estadella

Periodista. Per la seva prestigiosa trajectòria dins el sector, vinculada sobretot -a més de dirigir la sortida de l'edició catalana d'El País- a El Periódico de Catalunya, capçalera de la qual ha estat director en dues etapes, durant vint-i-tres anys. Ha contribuït a consolidar un diari que a més, a través de la seva edició en català, fa una aportació essencial a la presència pública de la nostra llengua.

Javier Godó Muntañola

Editor i president del grup Godó. En reconeixement a la seva trajectòria com a capdavanter d'una empresa periodística editora, entre d'altres publicacions, del diari La Vanguardia, que ha celebrat els seus cent vint-i-cinc anys, i d'El Mundo Deportivo, amb cent anys. Es tracta d'una empresa tan innovadora com vinculada a la nostra història contemporània, i en la qual han treballat alguns dels millors periodistes del nostre país. I també, molt especialment, per la tasca que ha dut a terme en el camp del mecenatge cultural.

Barbara Hendricks

Soprano. Per una molt brillant carrera internacional, iniciada l'any 1974 amb el seu debut a l'Òpera de San Francisco. El seu repertori, a més del gènere operístic, dedica especial atenció al món del lied alemany i francès. Guardonada l'any 2000 amb el Premi Príncipe de Asturias de les arts, ha actuat sovint a Catalunya i també ha col·laborat activament amb la Comissió de Refugiats de les Nacions Unides com a ambaixadora especial.

Robert Hughes

Crític d'art i escriptor. Per la seva prestigiosa trajectòria en l'àmbit cultural i de la crítica d'art internacional i, molt especialment, en reconeixement a la seva aportació de primer ordre a la projecció de la capital catalana. El seu llibre Barcelona, un gran recorregut cultural i històric, ha tingut continuació amb un segon volum que du el títol de Barcelona, la gran hechicera.

Josu Jon Imaz San Miguel

Polític. Pel seu paper en l'actual panorama polític d'Euskadi com a president del Partit Nacionalista Basc. La seva capacitat de diàleg, tant a nivell basc com en el conjunt de l'Estat, contribueix, en una mesura important, a l'actual etapa de pacificació. Les perspectives obertes pel procés de pau i la fi de la violència tenen, en aquest dirigent nacionalista, un reconegut actor.

Joaquim Marco i Revilla

Escriptor i crític. En reconeixement al conjunt de la seva obra, tant pel que fa a la producció poètica com a la crítica literària. Cal destacar les seves aportacions a l'estudi de la literatura catalana, amb obres com ara Sobre literatura catalana i altres assaigs i La nova poesia catalana. També és notòria la seva tasca pedagògica a la Universitat de Barcelona com a professor de literatura.

Lluís Martí Bielsa

Activista polític. En reconeixement als mèrits contrets en la seva lluita contra el feixisme, que es va iniciar durant la Guerra Civil com a responsable polític de les Joventuts Socialistes Unificades. Internat al camp de concentració d'Argelers, al Rosselló, va participar en la resistència francesa. Militant del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) i internat a la presó Model i a les d'Ocaña i Burgos, actualment és el secretari de l'Associació Catalana d'Expresos Polítics.

Andreu Mas-Colell

Economista. Pel prestigi internacional de la seva trajectòria, com a catedràtic d'economia a les universitats de Berkeley i Harvard i a la Pompeu Fabra. La seva tasca de recerca ha destacat sobretot en la teoria d'equilibri general, la política de preus de les empreses públiques o el paper de l'estat en l'economia. Va dirigir l'Economic Society i, de l'any 2000 al 2003, va ser conseller d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat.

Oriol Maspons i Casades

Fotògraf. Per la seva aportació a la revolució del llenguatge visual de reportatge a Espanya durant els anys 60 i també per la seva projecció internacional. Té obres al Museum of Modern Art de Nova York i, a més, ha col·laborat amb publicacions estrangeres com ara Paris Match, Elle o Boccacio. Les seves fotografies també han il·lustrat moltes obres literàries, com ara Poeta en Nueva York, de Federico García Lorca.

Joan Massagué i Solé

Bioquímic. Pel reconegut prestigi de la seva trajectòria com un dels investigadors internacionals més importants en les àrees de regulació de la divisió cel·lular i la metàstasi del càncer. Actual director adjunt de l'Institut de Recerca Biomèdica a Barcelona i cap del departament de Biologia Cel·lular del Sloan Kettering Cancer Center de Nova York, la seva tasca, que compta amb nombrosos treballs sobre biologia cel·lular, bioquímica i endocrinologia, ha suposat l'inici d'un nou camp dins la indústria farmacèutica.

Josep M. Mestres Quadreny

Compositor. Per la qualitat d'una obra musical que es distingeix per la renovació permanent del llenguatge i la incorporació de noves tècniques, des d'un camp d'exploració molt ampli. És fundador del Conjunt Català de Música Contemporània i del Grup Instrumental Català i president de la Fundació Phonos. El seu sentit de la modernitat l'ha dut a col·laborar amb artistes visuals molt reconeguts i a fer música per al cinema i el teatre. L'any 2000 va rebre el Premi Nacional de Cultura.

Ana María Moix i Meseguer

Escriptora i traductora. Per una obra d'alta qualitat, dins la qual ha conreat la poesia, de línia avantguardista, amb la utilització del collage. El 1970 va ser l'única veu de dona representada a l'antologia Nueve novísimos poetas españoles. A més de les novel·les, cal destacar els contes aplegats a De mi vida real nada sé. El seu rigor li ha merescut el Premi Ciutat de Barcelona en dues ocasions.

José Monleón Bennácer

Assagista, crític i director teatral. Pel conjunt de la seva trajectòria com a estudiós i reconegut teòric del teatre espanyol i promotor de diverses iniciatives escèniques. Fundador i crític de les revistes Primer Acto i Nuestro Cine, també ha escrit diversos guions per a aquest mitjà. Director del Festival de Teatro Clásico de Mérida del 1984 al 1989, ha adaptat al castellà obres de Brecht i és fundador i director del Instituto Internacional del Teatro del Mediterráneo.

Beatriz de Moura Gurgel

Editora. Per la seva presència continuada, des de començaments dels anys 60, en la vida cultural catalana. Destaca singularment el valuós treball que ha dut a terme a través de Tusquets Editores, un dels segells de prestigi de l'edició a Catalunya. La seva línia editorial, alhora rigorosa i oberta, ha posat a l'abast del públic les obres de grans escriptors contemporanis.

Maria Lluïsa Oliveda Puig

Actriu i directora teatral i lluitadora pels drets de les dones. Per la seva valuosa tasca, de més de trenta anys, en el món del teatre, i també per promoure activament, durant les darreres dècades, la incorporació de la dona a la vida cultural i social del nostre país a través de diverses entitats. L'empenta que la caracteritza n'ha fet, pel que fa a la paritat, un referent.

Raúl Padilla López

Directiu cultural. Pel conjunt de la seva reconeguda trajectòria en els àmbits de la cultura i la universitat. Entre moltes altres iniciatives, cal destacar el paper com a fundador i president de la Feria Internacional del Libro de Guadalajara a Mèxic, que l'any 2004 va acollir la cultura catalana com a convidada d'honor. Autor de diversos assaigs sobre temes educatius, polítics i culturals, va ser rector general de la Universidad de Guadalajara del 1989 al 1995.

Ricard Pérez Casado

Historiador i polític. Per una destacada trajectòria que ha contribuït valuosament a la consolidació de la democràcia a la ciutat de València, a l'Estat i a l'espai europeu. Alcalde socialista de València des de 1979 a 1988, ha estat també diputat al Congrés, administrador de la Unió Europea a Mostar (Bòsnia i Herzegovina) i, a l'Administració catalana, president de la Comissió Delegada de l'Institut Europeu de la Mediterrània.

Antón Pont i Amenós

Empresari. En reconeixement a la seva valuosa contribució a l'economia catalana des del sector agroalimentari com a president del grup d'empreses Borges, dedicat a negocis d'oli, fruits secs i explotacions agrícoles. Entre moltes altres iniciatives, ha estat director general d'Expro/Reus, fundador i president de Gresol Empresarial de la Catalunya Nova i president del primer i segon congressos internacionals sobre la dieta mediterrània.

Joana Raspall i Juanola

Escriptora i activista cultural. Per la seva continuada activitat en favor de la llengua i cultura catalanes, servida des de múltiples fronts al llarg de diverses dècades. Són destacables l'elaboració de diccionaris, en col·laboració amb diversos autors; les seves obres de literatura infantil, o la publicació de teatre i poesia. Ha col·laborat habitualment en revistes locals i va ser promotora del premi Martí Dot de poesia de Sant Feliu de Llobregat.

Miquel Roca i Junyent

Advocat i polític. Pel seu paper rellevant en la història recent de Catalunya, des de l'inici de l'activitat en els moviments universitaris antifranquistes fins a la consolidació de l'autogovern i també de la democràcia al conjunt de l'Estat. Cal destacar la seva contribució a aquests processos com un dels pares de la Constitució i portaveu parlamentari de la Minoria Catalana, a més de secretari general de Convergència Democràtica.

Antonina Rodrigo García

Escriptora. En reconeixement, sobretot, a la qualitat dels seus estudis biogràfics, caracteritzats per una fina sensibilitat, rigor metodològic i talent narratiu, entre els quals n'hi ha de dedicats a Josep Trueta, Margarida Xirgu, Salvador Dalí o Federico García Lorca. En la seva contribució a la memòria històrica també destaquen, a més de pàgines sobre dones conegudes, les dedicades a heroïnes més anònimes.

Ricardo Rodrigo

Editor. Per la valuosa presència que té, des dels anys 70, en el món de l'edició a Catalunya. La seva influència l'ha dut a presidir el grup editorial RBA, de projecció internacional, un conjunt d'empreses entre les quals hi ha Edicions de la Magrana. Aquest grup, a més de l'èxit dels seus llibres, també incideix en la publicació de revistes, com la prestigiosa National Geographic, i col·leccionables com a eines eficaces de promoció de la cultura.

Vicente Rojo

Pintor i dissenyador gràfic. Per la seva trajectòria en el camp del disseny gràfic, de gran prestigi en el món editorial, i per la qualitat d'una obra pictòrica progressivament decantada cap a la simplificació i la geometrització dels elements formals, tot valorant la importància del color i les textures. Enguany ha estat el creador del cartell de les Festes de la Mercè de la capital catalana.

Carmel Rosa Baserba

Activista polític, conegut com a Roc. Pels mèrits de la seva lluita contra el feixisme. Militant del Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM), va fer la Guerra Civil des del front d'Aragó. Exiliat a França, destaca també la seva tasca com a responsable, per a l'Amèrica Llatina, de la secció d'Economia de l'agència France Presse. Col·laborador periodístic en temes de política internacional, és autor del volum Quan Catalunya era revolucionària sobre l'acció militant en el període de la República.

Ramon Saladrigues i Fernández

Impressor, editor i activista cultural. Pels mèrits contrets des de Bellpuig, a l'Urgell, com a promotor de diverses edicions en català a les terres de Ponent i a publicacions de les seves entitats culturals des dels anys més difícils. I també per l'impuls eficaç que ha donat a la sardana, la renovació de la música de cobla i l'extensió de la pedagogia musical.

Sebastià Salvadó Plandiura

Empresari i president del Reial Automòbil Club de Catalunya. En reconeixement a la seva prestigiosa trajectòria al capdavant d'aquesta entitat, que ha contribuït a transformar en una gran organització de serveis. Vinculat al món del motor des de ben jove, va ser un pilot polivalent tant pel que fa al motociclisme com a l'automobilisme. Destaca també internacionalment per la seva activitat tècnica i pedagògica a favor de la seguretat vial.

Andreas Schleef

Advocat i directiu empresarial. En reconeixement a la seva tasca i la seva influència en el desenvolupament recent de SEAT, companyia que presideix, com a marca emblemàtica de la indústria automobilística a Catalunya. El seu prestigi i la seva dilatada experiència professional com a directiu d'Audi i del grup Volskwagen constitueixen una de les garanties d'aquest progrés.

Narcís Serra i Serra

Economista, polític i promotor cultural. Per la seva destacada contribució a la vida política catalana i espanyola, sobretot com a ministre de Defensa i després vicepresident del Govern central, a més del seu paper com a primer alcalde democràtic de Barcelona i conseller de la Generalitat provisional. Entre d'altres càrrecs, actualment presideix la Caixa Catalunya i els patronats del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i de la Fundació Centre d'Investigació, docència, documentació i divulgació de Relacions Internacionals i Desenvolupament (CIDOB).

Carme Solé Vendrell

Il·lustradora i pintora. En reconeixement a la seva valuosa trajectòria internacional en el camp de la il·lustració de llibres per a infants, dels quals n'ha publicat uns vuit-cents a diversos països. Guardonada amb prestigiosos premis, va contribuir a la fundació de l'Associació Professional d'Il·lustradors de Catalunya. Cal valorar, igualment, el seu treball pedagògic.

Jordi Soler i Galí

Compositor, guitarrista i cantant, conegut com a Toti Soler. Per la gran qualitat d'una obra en la qual conviuen modernitat i tradició, ressonàncies clàssiques, esperit jazzístic i unes arrels mediterrànies tocades pel duende flamenc. Ha alternat l'elaboració de la seva producció pròpia amb destacades col·laboracions amb artistes nacionals i internacionals, entre els quals, singularment, Ovidi Montllor. És Premi Nacional de Cultura 2005.

Sebastià Sorribas i Roig

Escriptor, especialitzat en llibre juvenil. Per la singular aportació que ha fet a aquest àmbit literari, particularment a partir de la publicació, l'any 1966, d'El zoo d'en Pitus, títol profusament reeditat. Destaca també la seva vessant de divulgació de personatges i episodis del passat del nostre país a través de la col·lecció de llibres il·lustrats Visions d'història de Catalunya.

Marina Subirats i Martori

Sociòloga. Per la seva valuosa contribució a la recerca en aquest àmbit, especialment pel que fa a l'educació, les polítiques de gènere i l'estructura social de Catalunya. Catedràtica de Sociologia a la Universitat Autònoma de Barcelona, ha estat directora de l'Instituto de la Mujer del Ministerio de Asuntos Sociales (1993-1996) i regidora d'Educació de l'Ajuntament de Barcelona del 1999 al 2006, i els tres últims d'aquests anys cinquena tinent d'alcalde.

Jaume Tomàs i Sabaté

Empresari. En reconeixement a la seva valuosa contribució a l'economia del nostre país com a president i fundador, en primer lloc, de societats com Segasco i Acef. Entre els importants càrrecs que ha exercit figuren el de director general de Gallina Blanca, conseller delegat d'Agrolimen, president del Consell d'Administració de Fira de Barcelona i vocal del Consell del Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA). Josep Vicente Romà

Activista cultural i polític. Pel compromís de la seva dedicació a la col·lectivitat, vinculada sobretot a Sant Feliu de Guíxols des dels temps del franquisme. Alcalde socialista de la ciutat durant deu anys, del seu mandat destaquen la consolidació del projecte del retorn de les despulles del president de la Generalitat a l'exili, Josep Irla, l'inici de la recuperació de l'antic monestir benedictí com a centre cultural o la conservació de l'edifici del Salvament com a patrimoni ciutadà.

Article 2

Atorgar la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, en forma de placa, a les entitats següents:

Agrupació Fotogràfica de Catalunya

En reconeixement al seu destacat paper com a entitat pionera a Catalunya pel que fa a la conservació i promoció de l'art de la fotografia. En el marc de la seva activitat van vincular-s'hi, o s'hi van formar, els creadors històricament més significatius d'aquest àmbit. L'Agrupació disposa d'una biblioteca sobre temes fotogràfics i d'un arxiu molt notori de plaques, negatius i imatges en paper.

Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC)

Per la valuosa tasca d'impuls que aquesta entitat -que enguany celebra el seu vint-i-cinquè aniversari- dóna a un sector periodístic que ha contribuït, en la nostra història recent, a la normalització de la llengua catalana i a la dignificació entre nosaltres del periodisme de proximitat. Avui, la premsa comarcal cobreix tot el territori de Catalunya, amb una tirada conjunta de més de 250.000 exemplars.

Associació de Familiars de Represaliats pel Franquisme

Per la seva activitat continuada en pro del reconeixement moral de les víctimes del període franquista. Destaquen, en aquest sentit, l'organització d'actes i homenatges, l'enregistrament i filmació de testimonis i, en general, la realització d'una recerca històrica meticulosa sobre la Guerra Civil i els anys de la dictadura. L'entitat també vol obtenir l'anul·lació de tots els consells de guerra.

Associació per a la recuperació de la memòria històrica de Catalunya (ARMHC)

Pel seu treball a favor de la dignitat que cal restituir a les persones que van patir la repressió franquista al nostre país. L'entitat té un paper destacat, molt singularment, en la recerca que es desprèn de l'existència de fosses comunes amb víctimes encara no identificades de la Guerra Civil i la postguerra. En conjunt, treballa per dinamitzar un procés que involucri el conjunt de la societat catalana en la memòria dels temps més difícils.

Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Manresa

Institució que enguany commemora el seu centenari i que ha contribuït històricament al progrés econòmic i el desenvolupament general de la ciutat de Manresa i la comarca del Bages. La seva etapa més recent ha estat sempre vinculada a les fites que han marcat aquest desenvolupament, en la perspectiva de potenciar per al futur el pes de l'àrea d'influència de la Cambra dins el conjunt del territori català.

Centre Catòlic de Blanes

Com a contribució al centenari d'una entitat que ha fet i fa una aportació valuosa al desenvolupament cultural de la vila blanenca i a la seva cohesió social. Mitjançant l'activitat sardanista, les representacions teatrals, el cinema, la cançó, les conferències i moltes altres activitats, el Centre ha impulsat l'extensió de la catalanitat i la promoció dels valors cívics i democràtics.

Circ Raluy

Per la qualitat i el prestigi d'una companyia que té el seu origen a Sant Adrià de Besòs i en la qual conflueixen quatre generacions d'artistes d'una mateixa nissaga familiar. L'impuls i la professionalitat que la distingeixen en el manteniment de la tradició del circ com a art escènica han merescut el reconeixement general, tant al nostre país com a l'exterior. Artistes seus han nodrit els rengles de diverses companyies internacionals del sector.

Club Gimnàstic de Tarragona

Amb els seus cent vint anys d'activitat, aquest club poliesportiu és el més antic de l'àmbit espanyol, amb una gran quantitat de seccions al llarg de la seva història i amb èxits notoris. El seu primer equip de futbol, retornat aquesta temporada a la Primera Divisió, contribueix avui destacadament a la projecció de la ciutat de Tarragona, on el Nàstic es troba molt arrelat, per tot Catalunya i el conjunt de l'Estat.

Club Patí Voltregà

Per la seva condició d'entitat històrica, des de la comarca d'Osona, no solament dins l'hoquei sobre patins català, sinó també a nivell estatal i internacional. Amb un palmarès d'èxits molt important i una atenció especial a la formació de jugadors, els seus equips sempre han estat formats majoritàriament per jugadors del planter i han donat grans figures per a nodrir diferents clubs i seleccions campiones del món.

Colla Castellera Xiquets de Reus

Colla que compta amb vint-i-cinc anys d'activitat. Com a contribució a aquest aniversari, pel fet de superar-se en les seves actuacions i per la constant promoció del fet casteller que l'entitat du a terme a Reus i al Baix Camp. Un pas endavant en aquest sentit el constitueix, els darrers anys, la creació de les escoles de castells, la dirigida als adults i l'adreçada als infants. D'aquesta manera, la colla s'esforça a fomentar la cultura popular més viva.

Il·lustre Col·legi d'Advocats de Sabadell

Corporació que l'any passat va commemorar el centenari de la seva fundació i que té una trajectòria continuada al servei dels professionals de l'advocacia i de la millora de l'Administració de Justícia. En aquest sentit, l'activitat del Col·legi també contribueix a l'objectiu general d'assolir una justícia més propera, més ràpida i, en definitiva, més eficaç al servei dels ciutadans.

Il·lustre Col·legi Oficial de Veterinaris de Lleida

Com a contribució al centenari d'una corporació l'àmbit territorial de la qual s'estén al conjunt de les terres de Ponent. Cal destacar la tasca de formació continuada que du a terme entre els professionals del sector, amb l'organització de cursos i actes públics sobre les noves tendències en les tècniques de desenvolupament ramader i els controls actualitzats del sector agroalimentari.

Institut de l'Empresa Familiar

En reconeixement al seu paper tan positiu de transmissió a la societat de la importància de les empreses familiars en la generació de riquesa i treball. Actualment agrupa més d'un centenar d'empreses. Els seus socis són presidents, consellers delegats o membres dels consells d'administració de les firmes de què són propietaris.

Institut d'Estudis Vallencs

Pel gran interès de la tasca que du a terme, des de l'any 1960, a favor de la recerca, la promoció i la difusió de la cultura de Valls i del conjunt de l'Alt Camp. A més de l'edició de publicacions especialitzades, la seva actuació es desplega en els àmbits del patrimoni artístic i mediambiental, la incentivació de nous valors artístics i el suport als estudiants de la ciutat i la comarca.

Sindicat Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC)

Per la presència, des de fa vint-i-cinc anys, d'una organització que es proposa aconseguir millores professionals, culturals i de reconeixement públic per als seus associats de les arts del teatre i el cinema i del sector audiovisual. Aquesta presència, tan positiva, contribueix al progrés de les indústries culturals del nostre país com a àmbit d'interès estratègic per al futur.

Barcelona, 19 de setembre de 2006

Pasqual Maragall i Mira

President de la Generalitat de Catalunya

Ferran Mascarell i Canalda

Conseller de Cultura

(06.263.166)

 

Amunt