Accés al contingut Accés al menú de la secció
DOGC  > Resultats i fitxa
 
Afegeix-lo a la meva selecció i subscriu-m'hi
Afegeix-lo a la meva selecció
Dades del document
  • Tipus de document Decret

  • Data del document 12/07/2005

  • Número del document 153/2005

  • Número de control 05199143

  • Organisme emissor Departament de Cultura

Dades del DOGC
  • Número 4431

  • Data 21/07/2005

  • Secció DISPOSICIONS

  • Pàgina 22604

Descriptors relacionats
Matèries
Lupa
Accedeix a la cerca

DECRET 153/2005, de 12 de juliol, de concessió de la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.


La Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya va ser creada pel Decret 457/1981, de 18 de desembre, amb la finalitat de distingir aquelles persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural.

A proposta de la consellera de Cultura i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Atorgar la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya a les persones següents:

Montserrat Aguer i Teixidor

Promotora cultural. Per la seva destacada tasca com a directora del Centre d'Estudis Dalinians de la Fundació Gala-Salvador Dalí, que promou el coneixement de la figura i l'obra del gran artista català i universal arreu del món. I també per haver contribuït amb eficàcia, com a comissària de l'Any Dalí 2004, a l'èxit d'un esdeveniment internacional que ha estat un referent en el seu àmbit.

Luis Arribas Castro

Locutor radiofònic. En reconeixement a la seva prestigiosa trajectòria en el món de la ràdio a Catalunya, dins la qual destacà als anys 60 en la promoció d'importants artistes a través de l'espai Europa musical. La seva professionalitat i la humanitat que el caracteritza .traduïdes en populars campanyes ciutadanes. van excel·lir més tard amb La ciudad es un millón de cosas, programa que l'ha fet molt conegut com a "Don Pollo".

Pilar Aymerich Puig

Fotògrafa. Per haver contribuït, a través d'una professionalitat molt rellevant, a la difusió de la cultura i a la recuperació de la memòria històrica des dels seus llibres, exposicions i col·laboracions als mitjans de comunicació. És proverbial la seva capacitat de presentar-nos "el rostre actual del nostre país sense sublimar-lo ni ridiculitzar-lo", en paraules de l'escriptora Montserrat Roig, amb qui col·laborà estretament.

Joaquim Bonal i de Falgàs

Farmacèutic. En reconeixement, a títol pòstum, a una trajectòria molt rellevant en aquest sector i també en l'àmbit sanitari. Pioner a Catalunya en impulsar la creació de la Farmàcia Clínica .model que posteriorment es va implantar a tot l'Estat., el pes de les seves aportacions li va valer el reconeixement internacional, com a president de la Societat Europea de Farmàcia Clínica (1981-1983) i de la fundació Pharmaceutical Care.

Fàtima Bosch i Tubert

Catedràtica de Bioquímica i Biologia Molecular. Per les seves valuoses contribucions científiques a l'estudi de la fisiopatologia de la diabetis mellitus en models d'animals transgènics i de la teràpia gènica per a aquesta malaltia. Directora del Centre de Biotecnologia Animal i Teràpia Gènica de la UAB, cal destacar també la seva trajectòria de promoció de la recerca en el camp de la transferència gènica.

Anna Cabré i Pla

Geògrafa. Catedràtica de Geografia Humana de la UAB i directora del Centre d'Estudis Demogràfics, des del qual ha contribuït a formar especialistes en aquest camp. De la seva valuosa tasca de recerca, cal destacar-ne els estudis sobre la geografia històrica de la població de Catalunya durant els segles xix i xx i el treball en projectes de gran abast sobre les implicacions de la dinàmica demogràfica per a les taxes d'activitat a la Unió Europea.

Neus Català i Pallejà

Lluitadora antifeixista. En reconeixement al seu valuós testimoni com a supervivent del camp d'extermini nazi de Ravensbrück, que va servir per conèixer i denunciar unes condicions de vida totalment inhumanes i degradants i la tràgica fi que hi van patir moltes persones. La seva trajectòria, tan representativa, constitueix un extens teixit d'activitats i projectes relacionats amb la lluita per la pau i els drets de les dones.

Gaspar Espuña i Berga

Expert en turisme. Per la seva dilatada trajectòria en els camps de l'ensenyament, la recerca i l'assessorament en el sector turístic, com a fundador i directiu del grup d'empreses de formació, consultoria i serveis turístics CETT i president de la Fundació Gaspar Espuña-CETT. Ha contribuït notòriament a l'expansió i consolidació de la indústria turística a Catalunya i l'ha representat en nombrosos fòrums internacionals.

Francesc Ferrer i Gironès

Polític, historiador i activista cultural. Pel conjunt de la seva trajectòria, dins la qual destaca una sostinguda dedicació a la defensa de la llengua catalana i la denúncia de la seva persecució i marginació des del punt de vista històric i polític. Ha propugnat habitualment el més ampli autogovern per al nostre poble i, d'altra banda, ha intervingut en la promoció del cooperativisme i de les empreses d'economia social.

Elisabeth Galí i Camprubí

Dissenyadora, arquitecta i paisatgista. Per haver contribuït destacadament, amb la seva aportació de conjunt, a la renovació de la imatge de Barcelona, que continua impulsant també com a presidenta del FAD. La seva producció ha estat reconeguda a l'exterior sobretot mitjançant el Premi Nacional d'Urbanisme d'Holanda, país en el qual hi ha desenvolupat diversos projectes.

Joana M. Guasp Mañé

Directiva de serveis socials. En reconeixement a la seva sostinguda dedicació a les persones discapacitades mitjançant l'impuls, a partir de 1979, de l'Associació per a la Rehabilitació del Malalt Psíquic. Aquesta entitat proporciona les condicions adients per tal que els seus beneficiaris puguin aprendre, desenvolupar les seves capacitats i disposar d'un entorn favorable per a ells i les seves famílies.

Ramon Guardans i Vallès

Advocat. En reconeixement als importants serveis que ha prestat a Catalunya, sobretot pel que fa a assegurar, al llarg de més de mig segle, la continuïtat de la prestigiosa Fundació Bernat Metge. Impulsor de l'Institut Cambó, cal destacar també la seva dedicació a institucions com, entre d'altres, l'Orfeó Català, el Cercle Artístic de Sant Lluc o el Museu Nacional d'Art de Catalunya, el Patronat del qual ha presidit.

Manuel Lladonosa i Vall-llebrera

Historiador. Per la qualitat i interès de la seva producció, en la qual són especialment rellevants els estudis dedicats a la relació entre el catalanisme i el moviment obrer. Codirector de La Història de Lleida en nou volums, cal destacar el conjunt de la seva trajectòria universitària i també la seva contribució al progrés cultural i cívic de la capital de les Terres de Ponent.

Lluís Marrasé i Meler

Activista cultural. Entre d'altres actius, pel fet d'haver contribuït decisivament .sobretot a partir de la fundació de l'Associació de Cantants i Intèrprets Professionals en Llengua Catalana (ACIC), que presideix. a la promoció i difusió de la música cantada en català. L'impuls que ha donat a la progressiva recuperació de la seva presència en els entorns musical, cultural i mediàtic ha merescut el reconeixement del sector.

Federico Mayor Zaragoza

Bioquímic i polític. Per la seva contribució tan rellevant al diàleg entre civilitzacions, a l'educació com un dels principals instruments del progrés dels pobles i a la cooperació i la cultura de la pau com a fonts de prevenció de conflictes i incentius d'un futur millor. Director general de la UNESCO durant dotze anys, els seus llibres i el conjunt de la seva trajectòria són un testimoni ben valuós de l'impuls d'aquests principis.

Biel Mesquida i Amengual

Escriptor i biòleg, vinculat habitualment a Mallorca. Per la qualitat de la seva obra literària, centrada en la poesia i la narrativa, i per la seva singularitat dins les lletres catalanes contemporànies. Cal destacar-ne, sobretot, la capacitat d'introduir els procediments més renovadors i rupturistes. La llengua emprada per l'autor, d'una riquesa lèxica i idiomàtica envejable, segueix el mestratge de Blai Bonet.

Margarita Nuez Farnos

Dissenyadora de moda. D'origen aragonès i establerta a Barcelona, la seva reconeguda trajectòria ha aconseguit prestigi internacional des de la contribució a la qualitat indumentària i al bon gust. El sentit de la recerca, la dialèctica entre novetat i tradició, l'afany de perseguir formes essencials i la desconfiança en els efectes fàcils són alguns dels trets d'un estil que vol aconseguir la perfecció en la simplicitat.

Josep Pernau Riu

Periodista. En reconeixement a la seva prestigiosa trajectòria, que l'ha convertit en un referent de la professió ja des de l'època del Grup Democràtic de Periodistes. Degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya de 1991 a 1997, impulsà els congressos d'aquest àmbit i l'endegament del codi deontològic del sector, a més de posar en marxa el Consell de la Informació de Catalunya.

Manuel Pertegaz Ibáñez

Modista aragonès, establert a Barcelona. Pel gran prestigi de la seva dedicació, de més de setanta anys, al món de la moda, dins el qual l'han distingit sempre l'elegància i l'excel·lència. Especialitzat en el prêt-à-porter des de la dècada dels setanta, les seves creacions, escollides per personalitats molt destacades i reconegudes internacionalment, es caracteritzen per una forta fantasia i originalitat.

Josep Prenafeta i Gavaldà

Compositor. Per la qualitat d'una obra centrada sobretot en la producció per a cobla, dins la qual ha escrit sardanes que han estat guardonades repetidament, a més d'obres simfòniques. A banda la seva producció coral, cal destacar també la tasca docent .fruit de la qual és un mètode d'iniciació al solfeig. duta a terme al Conservatori Professional Municipal de Música de Lleida, ciutat a la qual es vinculà de ben jove.

Lluís Puig i Ferriol

Jurista. En reconeixement a la seva contribució rellevant a la pervivència i desenvolupament del dret català i, molt especialment, del nostre dret civil. I també pel conjunt de la seva valuosa trajectòria en l'àmbit jurídic com a professor universitari, magistrat i membre d'institucions de prestigi, tant a Catalunya com al Principat d'Andorra.

Rosa Regàs Pagès

Escriptora i editora. Per la vitalitat, mirada crítica i compromís amb el nostre temps que s'expressen en la seva obra narrativa, escrita sobretot en castellà i que ha estat traduïda a diverses llengües. Directora general de la Biblioteca Nacional de España, cal destacar igualment la seva reconeguda trajectòria editorial, culminada amb la fundació i direcció de La Gaya Ciencia.

Maria Rovira i Duran

Pagesa. Per l'exemple de lluita que suposa la seva trajectòria per tal que es reconegui l'aportació social i econòmica de les dones al desenvolupament rural. Dirigent de la Unió de Pagesos, va abandonar la seva antiga professió d'interiorista en adonar-se que l'explotació d'arbres fruiters de la seva família a la comarca de l'Anoia no tindria continuïtat.

Matilde Salvador i Segarra

Compositora, ben representativa del fet musical al País Valencià. En reconeixement a la qualitat de la seva producció, centrada sobretot en els camps de la música escènica, la cançó de concert i la música coral. Cal destacar que els seus ballets han estat interpretats als principals teatres d'Europa, Amèrica i el nord d'Àfrica, a banda que també s'han programat composicions de l'autora en diversos festivals internacionals.

Maria Salvo i Iborra

Activista. Com a referent de la resistència contra el franquisme .que li comportà presó i unes tortures que li van impedir de tenir fills. i de la lluita per les llibertats democràtiques des de l'espai comunista. Ha estat presidenta de l'Associació Catalana d'Expresos Polítics i fundadora de Dones del 36, la seva lluita .reflectida singularment al llibre El daño y la memoria, de Ricard Vinyes. constitueix un testimoni de gran interès.

Anna Sanmartí i Sala

Metgessa. Per la seva trajectòria antifranquista i per la seva destacada contribució al desenvolupament de l'endocrinologia a Catalunya en la sanitat pública, de la qual és ferma defensora. Cap del Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Germans Trias i Pujol, la seva tasca s'ha centrat sobretot en la clínica, sense oblidar el treball científic. També ha presidit l'Associació Catalana de Diabetis i ha excel·lit en la millora de l'atenció als pacients d'aquesta malaltia.

Ángeles Santos Torroella

Pintora i artista gràfica. En reconeixement a la gran revelació que va suposar la seva precoç producció de joventut, a cavall entre l'expressionisme i el surrealisme, en el marc de les avantguardes històriques, i que li va valer el reconeixement internacional. La seva obra posterior, decantada cap al postimpressionisme, tracta preferentment del paisatge i els interiors.

Antoni Serra i Ramoneda

Economista. En reconeixement a la seva àmplia trajectòria com a professor i investigador a la UAB, de la qual ha estat rector, catedràtic i un dels més destacats impulsors. I també per la valuosa tasca social i econòmica que ha dut a terme com a president, fins fa poc, de Caixa Catalunya, a més de presidir l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari del nostre país i el fòrum d'opinió Tribuna Barcelona.

Joan Solà Cortassa

Lingüista. Pel merescut prestigi de la seva contribució a l'estudi i ensenyament del català. Catedràtic de Llengua i Literatura Catalanes de la Universitat de Barcelona, la seva extensa tasca d'investigador es concreta en nombrosos treballs sobre sintaxi, història de la llengua, lèxic, normativa, puntuació, ortotipografia, bibliografia i altres aspectes, a més d'haver dirigit l'obra col·lectiva de referència Gramàtica del català contemporani.

Josep Subirats Piñana

Polític, intendent mercantil i censor jurat de comptes. Per una trajectòria molt vinculada a la ciutat de Tortosa i inicialment a la figura de Marcel·lí Domingo, i que serví d'enllaç entre el període de la Generalitat republicana i l'època de la Transició. Senador i membre de la "comissió dels vint" que redactà el projecte de l'Estatut de Sau, ha estat conseller del Tribunal de Comptes d'Espanya i degà del de la Comunitat Europea.

Esther Tusquets Guillén

Escriptora i editora. Per la singularitat de la seva obra narrativa, escrita en llengua castellana i traduïda a diversos idiomes, que contribueix poderosament a posar de relleu la importància i autonomia del cos de la dona des de la feminització del discurs literari. I també en reconeixement a la seva tasca editorial com a directora, durant quatre dècades, de Lumen, un dels segells de prestigi del món del llibre al nostre país.

Mercedes Vilanova Ribas

Historiadora. Pel gran interès de les seves recerques, entre les quals figuren les fonts orals de la història, la Catalunya dels anys 30, el món industrial al nostre país o l'evolució de l'analfabetisme a Espanya. Catedràtica d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, ha estat investigadora associada del Centre National de la Recherche Scientifique a l'Institut d'Histoire du Temps Présent de París i fellow del Wilson Center de Washington.

Article 2

Atorgar la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, en forma de placa, a les entitats següents:

Associació de Pares de Minusvàlids del Baix Camp

Pels mèrits que concorren en una entitat que dóna atenció a les persones adultes amb discapacitat intel·lectual d'aquesta comarca i a les seves famílies. El seu treball inclou la integració i normalització dels minusvàlids tot oferint-los una ocupació laboral, un temps lliure amb sentit i una estabilitat digna pel que fa al seu lloc de residència.

Centre Excursionista de Lleida

Entitat que l'any 2006 commemorarà el seu centenari i que constitueix, a les Terres de Ponent, la principal referència del moviment excursionista del país. La seva dilatada trajectòria ha implicat no poques generacions de lleidatans. Impulsora, el 1911, del primer Congrés Excursionista Català, també ha contribuït a recuperar i conservar edificis emblemàtics de la ciutat de Lleida.

Club Natació Sabadell

Entitat esportiva fundada l'any 1916 que és, des del punt de vista cronològic, el tercer club a Catalunya i al conjunt de l'Estat en el seu àmbit. En reconeixement a la seva rellevant aportació a la natació i al waterpolo catalans .amb figures olímpiques molt destacades. i al seu arrelament social en l'entorn sabadellenc. Cal destacar igualment l'impuls que distingeix el club en la promoció de l'ús social del català.

Col·legi Públic Sant Jaume

Escola d'Almoines, a la comarca de la Safor, que ha estat una de les pioneres en l'impuls de l'ensenyament en la llengua comuna al País Valencià. En la seva trajectòria sempre ha tingut en compte la innovació pedagògica i la participació democràtica de tots els sectors implicats en l'àmbit educatiu, tal com ho avalen els diversos reconeixements obtinguts.

Comunitat Cistercenca del Monestir de Santa Maria de Poblet

Per l'important paper que ha tingut en la història del nostre país a partir del segle xii, quan, amb la implantació de l'orde del Cister, es configurà com un dels actius espirituals de la Corona catalano-aragonesa, de les tombes reials de la qual el Monestir és la principal seu. Declarat aquest cenobi Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, l'adscripció a la Ruta del Cister constitueix avui un dels referents del turisme cultural.

Consell dels Il·lustres Col·legis de Procuradors dels Tribunals de Catalunya

Òrgan superior, representatiu i executiu dels diferents col·legis d'aquest àmbit que hi ha al nostre país. Per la importància de la tasca corporativa que du a terme en pro d'una millora del funcionament de l'Administració de Justícia a Catalunya i de la relació dels procuradors i els tribunals amb la societat en el seu conjunt.

Dones Juristes

Entitat que prossegueix la trajectòria de l'antiga Associació Catalana de Dones de Carreres Jurídiques. A més de promoure la col·laboració professional i de prestar assistència i serveis jurídics a les dones, cal ressaltar el seu paper tan positiu en el seguiment de la legislació i jurisprudència que les afecten i en la lluita per aconseguir la paritat en tots els àmbits socials.

Fundació Patronat de les Escoles Cristianes La Salle de Cassà de la Selva

Com a contribució al cent vint-i-cinquè aniversari de la constitució de la Junta per a la Defensa de l'Educació d'aquesta vila del Gironès. En reconeixement a l'eficàcia i sentit social de la seva tasca, adreçada a diverses generacions de Cassà i el seu entorn sota l'impuls de l'Institut dels Germans de les Escoles Cristianes. L'escola que n'és beneficiària cobreix avui dia les diferents etapes del cicle educatiu.

Grup Àgata

En reconeixement al seu treball tan positiu per tal d'atendre i assessorar les dones afectades de càncer de mama i també els seus familiars. Un dels principals objectius de l'associació és que es posi a disposició de les malaltes qualsevol recurs que pugui millorar la seva qualitat de vida, inclosa la marihuana, en la reivindicació de l'ús terapèutic de la qual han estat precursors.

Institut Químic de Sarrià

Com a contribució al centenari d'aquest centre d'ensenyament superior, adscrit a la Universitat Ramon Llull. El seu merescut prestigi internacional es fonamenta no tan sols en l'alta qualitat de la recerca, molt orientada a la innovació tecnològica, sinó també en la formació humanística que procura impartir als alumnes que han passat per les seves aules i laboratoris, d'acord amb els criteris de la Companyia de Jesús.

Jazz Terrassa d'Amics de les Arts i Joventuts Musicals

Club de jazz vinculat a aquesta prestigiosa entitat egarenca. Pel seu paper cabdal en la promoció i difusió del jazz a Catalunya, que ha convertit la ciutat de Terrassa en el principal referent del gènere al nostre país. Hereu d'una tradició de més de mig segle, la seva activitat és impulsada a través de la Nova Jazz Cava i del Festival Internacional de Jazz de Terrassa, que aviat farà vint-i-cinc anys.

Llotja de Cereals de Barcelona

En reconeixement a la trajectòria d'aquesta institució, adscrita a la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona i de tanta influència en els mercats de productes agraris i els professionals del sector. Té el seu origen en el segle xiv amb la construcció de la Casa Llotja de Mar .seu corporativa de la Cambra. per a dipòsit i transacció de cereals.

PEN Català (Centre Català del PEN Internacional)

Per la seva valuosa tasca, des del nostre espai cultural, a favor de l'escriptura. En més de vuitanta anys, els seus membres han treballat sostingudament en pro dels drets i les llibertats dels escriptors i escriptores d'arreu del món. Així, en els comitès internacionals del PEN, han incidit sobretot en la defensa dels autors empresonats, el reconeixement de les minories lingüístiques i la promoció de les traduccions.

Plataforma en Defensa de l'Ebre

Per la tan destacada contribució d'aquest moviment social a la defensa del territori des de les comarques més al sud del país, la reivindicació d'una nova cultura de l'aigua i l'oposició a una política hidrològica i ambiental poc sostenible. L'èxit de les seves iniciatives i la mobilització popular que ha aconseguit mereixen el reconeixement general.

Venerable Congregació de la Mare de Déu dels Dolors de Besalú

Entitat organitzadora, des de finals del segle xvii, d'una de les festes de devoció religiosa més importants del cicle quaresmal al nostre país. Pels mèrits que concorren en una tradició tan significada i també perquè la seva processó, el divendres abans del Diumenge de Rams de cada any, constitueix una gran eina de cohesió per a la vila de Besalú i la seva gent, nova i vella.

Barcelona, 12 de juliol de 2005

Pasqual Maragall i Mira

President de la Generalitat de Catalunya

Caterina Mieras i Barceló

Consellera de Cultura

(05.199.143)

 

Amunt