Accés al contingut Accés al menú de la secció
DOGC  > Resultats i fitxa
 
Afegeix-lo a la meva selecció i subscriu-m'hi
Afegeix-lo a la meva selecció
Dades del document
  • Tipus de document Decret

  • Data del document 30/07/1998

  • Número del document 254/1998

  • Número de control 98251060

  • Organisme emissor Departament de Cultura

Dades del DOGC
  • Número 2739

  • Data 07/10/1998

  • Secció DISPOSICIONS

  • Pàgina 12497

Descriptors relacionats
Matèries
Lupa
Accedeix a la cerca

DECRET 254/1998, de 30 de juliol, de concessió de la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. (Correcció d'errada en el DOGC núm. 2756, pàg. 13494, de 2.11.1998).


NOTA. En aquest text s'han introduït les correccions d'errada publicades en el DOGC.

 

La Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya va ser creada pel Decret 457/1981, de 18 de desembre, amb la finalitat de distingir aquelles persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural.

A proposta del conseller de Cultura i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Atorgar la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya a les persones següents:

Montserrat Abelló i Soler

Escriptora. Per la qualitat de la seva obra poètica, per la seva destacada tasca com a traductora al català de poesia anglesa del segle XX i pel seu dilatat combat com a feminista, amb el qual ha contribuït al progrés del nostre país.

Manuel Anglada i Ferran

Estudiós de la cultura catalana d'Andorra i del Pirineu. En reconeixement a la seva destacada contribució a la vida andorrana com a investigador i com a divulgador en els àmbits de la història, la toponímia, la llengua o l'arqueologia, i també com a fundador del Centre de la Cultura Catalana a Andorra i d'altres entitats.

Heinrich Bihler

Degà dels catalanòfils alemanys. En reconeixement a la seva destacada tasca des de fa gairebé mig segle en pro de la difusió de la llengua i la cultura catalanes en el camp de la docència i la investigació universitària a Alemanya. I especialment per la seva intensa dedicació a l'estudi de la poesia de Salvador Espriu.

Narcís Bonet i Armengol

Músic i compositor. Per la seva densa trajectòria artística, que l'ha dut a conrear facetes tan diverses com la composició, l'acompanyament, la direcció d'orquestra, l'ensenyament o la gestió musical. I també com a promotor destacat de la cultura catalana a París i al Principat de Mònaco.

Francesc de Paula Burguera i Escrivà

Periodista i promotor cultural. Per la seva dilatada trajectòria --duta a terme també des de Madrid-- en defensa de les llibertats nacionals al País Valencià i de la unitat lingüística i cultural de les terres de parla catalana.

Francesc Cabana i Vancells

Historiador de l'economia. Per la seva contribució a la divulgació de la tradició econòmica i industrial catalana i dels seus artífexs més destacats com a punt de referència necessari per a la construcció d'una economia catalana amb coneixement de causa.

Gerard Claret i Serra

Violinista. Per haver contribuït al prestigi de la tradició musical catalana i a la seva projecció, i per la qualitat de la seva tasca pedagògica com a membre fundador de l'Escola de Música de Barcelona.

Joan Colomines i Puig

Metge, escriptor i polític. Per la seva perseverant trajectòria en favor dels drets nacionals de Catalunya en els anys adversos de la dictadura i com a diputat al Parlament. Com a escriptor compromès i com a activista impulsor de plataformes en defensa de la llengua, la cultura i la nació catalanes.

Joan Creus i Molist

Jugador de bàsquet, més conegut per Txitxi Creus. Ha conquerit diversos títols, el darrer amb el TDK com a campió de la lliga ACB, i ha estat 28 vegades internacional. És el jugador en actiu més veterà del nostre bàsquet i, probablement, de l'elit del bàsquet mundial.

Aurora Díaz-Plaja i Conestí

Escriptora i bibliotecària. En reconeixement a la qualitat de la seva obra de creació i de crítica literària, fomentant la lectura sobretot en els infants i joves, i per la capacitat d'entusiasme amb què ha exercit el seu ofici de bibliotecària.

Mercè Diogène Guilera

Pintora, tapissera i gravadora. En reconeixement a la seva vàlua artística i a la projecció internacional de la seva obra, i també per la tasca que ha dut a terme per tal de consolidar la moderna escola catalana de tapís.

Joan Echevarria Puig

Empresari. Per la seva tasca de promoció econòmica com a president, entre d'altres, de FECSA i de Nissan Motor Ibérica. I també per la seva tasca en el camp de la comunicació social, com a president de Cable i Televisió de Catalunya, del Consell Social de la Universitat Pompeu Fabra, i molt especialment de la Fundació Institut Guttmann.

Antonio Fraguas de Pablo

Humorista gràfic, més conegut com a Forges, traducció del seu cognom en homenatge a la seva mare catalana. Per la marcada personalitat de la seva obra i, especialment, per la defensa que ha fet de la nostra llengua, sempre que ha calgut, sobretot en tertúlies radiofòniques i en actes públics de diversa mena.

Josep M. Freixes i Cavallé

Empresari i industrial. En reconeixement de la trajectòria professional i humana, i de les seves aportacions al servei del país amb el foment d'iniciatives formatives i culturals, com també a la indústria catalana, tant des de llocs de responsabilitat al sector empresarial com a la universitat.

Iñaki Gabilondo Pujol

Per la seva dilatada trajectòria com a periodista radiofònic i especialment com a conductor de diversos espais informatius on sempre ha excel·lit per una professionalitat rigorosa i veraç i per l'atenció sostinguda a la formació d'una opinió pública de qualitat.

Maria Girona i Benet

Artista plàstica. Per la contribució a la cultura del país amb la seva obra pictòrica, expressió lúcida de l'afany de llibertat que va inspirar, durant força anys, l'esperit de resistència.

Josep D. Guàrdia i Canela

Jurista. Per la seva llarga trajectòria al servei del desenvolupament del dret civil català com a membre de l'Acadèmia de Jurisprudència i Legislació, que en l'actualitat presideix, i com a membre de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat.

Montserrat Gudiol i Corominas

Pintora i escultora. Per la singularitat de la seva obra pictòrica, expressió d'una de les personalitats artístiques més definides i inconfusibles de l'art català d'avui.

Joseph Gulsoy

Lingüista. Per la seva important tasca d'estudi de la llengua catalana i especialment per la col·laboració generosa que va prestar durant molts anys al seu mestre Joan Coromines, tan ben reflectida sobretot al Diccionari Etimològic i Complementari de la Llengua Catalana i a l'Onomasticon Cataloniae.

Pascual Iranzo i Oliete

Perruquer i empresari. Pel fet d'haver esdevingut un dels professionals de la imatge en tant que comunicació amb una catalanitat més radicalment assumida i amb unes preocupacions humanístiques ben explícites, des de la seva triple vessant d'escriptor, conferenciant i col·leccionista d'art.

Gabriel Janer Manila

Escriptor i pedagog. Per haver esdevingut una de les figures literàries més destacades i representatives de la cultura contemporània a Mallorca, amb una narrativa que ha tendit, darrerament, cap a plantejaments més intimistes i simbòlics.

Joan Llorens i Carrió

Administrador d'empreses en el camp de l'automoció, per la seva reconeguda tasca com a directiu d'Enasa-Pegaso, com a president de la Confederació Espanyola d'Automoció entre 1989 i 1994 i molt especialment com a president del Comitè Executiu de SEAT, empresa que ha liderat amb èxit fins al 1996.

Joan Lluís i Pallarès

Folklorista. En reconeixement a la seva destacada tasca de difusió de les formes de vida tradicionals de les contrades pallareses, plasmada en obres com El meu Pallars i Històries i llegendes del Pallars, que continuen els seus inicials Records de la meva vida de pastor.

Joaquim Mallafré i Gavaldà

Traductor i membre de l'Institut d'Estudis Catalans. Per la seva fructífera tasca docent com a professor de català i d'anglès, per la seva tasca d'estudiós de la traducció i molt especialment com a traductor de l'anglès al català d'obres literàries de Joyce, Sterne, Fielding, Osborne, Pinter i Becket, entre d'altres.

Alexandre (Ignasi) Masoliver

Monjo cistercenc. Per la seva trajectòria intel·lectual en el si de la comunitat de Poblet i com a especialista destacat en la història eclesiàstica i monàstica catalana, i com a autor, entre d'altres obres, en una important Història del monaquisme cristià.

Francesc Miñana i Armadàs

Directiu de serveis socials. Per la tasca duta a terme en el camp de l'ensenyament dels nens i joves invidents o amb greus deficiències visuals, ben especialment com a director del Centre de Recursos Educatius Joan Amades, i pel seu esforç per millorar la consideració social dels cecs.

Gregori Mir i Mayol

Historiador i polític. Per la seva tasca intel·lectual, que s'ha traduït en obres com Literatura i societat de la Mallorca de postguerra, El mallorquinisme polític 1840-1936 o Els mallorquins i la modernitat, i per la seva destacada trajectòria política, mitjançant la qual contribuí a impulsar l'estatut d'autonomia de les Illes Balears.

Xavier Miserachs i Ribalta

Fotògraf. Per la seva dedicació professional a la fotografia, on ha demostrat tenir una mirada pròpia, especialment com a creador d'una imatge renovada de la ciutat i la seva gent, així com per la seva contribució a llibres il·lustrats de gran format i també pel testimoni històric que ha donat en Fulls de contacte, les seves memòries.

Carles de Montoliu i Carrasco

Promotor cultural. Per la seva incansable activitat promotora per tal que es mantingui i vivifiqui el gran patrimoni arquitectònic i cultural que conformen els castells catalans, i especialment per la seva tasca com a impulsor de la Fundació Castells Culturals de Catalunya.

Victor Moro Rodríguez

Economista i professor mercantil. Per la seva tasca professional com a interventor i director de les sucursals de Vigo i de Barcelona del Banc d'Espanya, del qual va ser delegat a Catalunya i subdirector general, i molt especialment per la seva actitud sempre molt positiva envers el fet diferencial català.

Mary Ann Newman

Catalanista nord-americana. Per la seva tasca com a traductora a l'anglès d'obres literàries catalanes i especialment per la seva contribució a l'establiment d'un pont cultural entre la cultura catalana i la dels Estats Units com a coordinadora de la càtedra Barcelona-Nova York.

Luis del Olmo Marote

Locutor i empresari radiofònic. Per la creació i l'emissió sostinguda des de 1973 del programa "Protagonistas", líder d'audiència durant més de vint anys, que emet actualment des de les 186 emissores d'Onda Cero i Onda Rambla, cadena catalana que presideix, i molt especialment per la seva contribució a difondre a la resta d'Espanya d'una imatge ajustada de la realitat de Catalunya.

Antoni Pelegrí i Partegàs

Advocat i promotor esportiu. Per la seva tasca pluriforme en el món de l'esport, com a practicant, periodista, directiu i impulsor de la normalització del català en les més diverses disciplines. I també com a defensor de causes seguides contra nacionalistes catalans en temps més adversos.

Esteve Polls i Condom

Per la seva llarga trajectòria com a home de teatre, amant dels clàssics, i perquè des de 1950 fins avui Esteve Polls ha dirigit obres en molts dels escenaris barcelonins, ha estat un temps el cap visible del Romea i ha deixat també una forta empremta a Llatinoamèrica, especialment a Colòmbia i Costa Rica.

Michael E. Porter

Enginyer aeroespacial i mecànic i doctor en administració d'empreses i autoritat mundial en estratègia competitiva. Per la seva tasca com a consultor de diversos estats i empreses d'arreu del món i molt especialment pel seu assessorament a Catalunya per tal de millorar la competitivitat de les nostres empreses.

Pere Pubill i Calaf

Cantant d'ètnia gitana més conegut com a Peret. Per la singularitat de la seva aportació al nostre panorama musical com a reconegut autor i intèrpret de rumba catalana, gènere que amb ell ha assolit un perfil propi dins la música tradicional.

Andreu Rabasa i Negre

Industrial del sector de l'automoció. Per la seva destacada trajectòria com a fabricant de la reconeguda marca de motocicletes Derbi, que ha ajudat a projectar la imatge de Catalunya tant a nivell industrial com esportiu.

Andreu Ribera i Rovira

Empresari. Per la seva important tasca en el món econòmic català com a membre de la Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres i com a president, entre d'altres, del Banc Industrial de Catalunya i de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació, així com de la Mútua Metal·lúrgica, del Consell Econòmic i Social de Catalunya i de la Fira de Barcelona.

Anton Sala-Cornadó

Poeta i promotor cultural. Pel conjunt de la seva obra poètica, de caire popularitzant, i per la participació que ha tingut en les més diverses associacions cíviques i culturals, entre les quals el Centre Lleidatà, la Rosa de Sant Martí i el Club d'Amics de la Unesco.

Giuseppe E. Sansone

Filòleg i catalanòfil. En reconeixement a una destacada trajectòria que inclou el fet d'haver estat fundador dels estudis catalans a Itàlia i autor de reeixides edicions crítiques d'alguns dels més grans artífexs de la nostra literatura, i d'una ben recent antologia de la poesia catalana del nostre segle.

Ramon Torrella i Cascante

Eclesiàstic. En reconeixement a la seva destacada trajectòria com a impulsor de l'ecumenisme dins la Cúria romana, on ha ocupat càrrecs rellevants, i també per la seva tasca com a arquebisbe de Tarragona, duta a terme des d'una actitud de servei a la personalitat nacional a les arrels cristianes de Catalunya.

Josep Ventosa i Palanca

Advocat. Impulsor de l'Associació Vinícola Catalana, és un dels màxims experts en normativa vitivinícola europea, i un gran divulgador de temes jurídics i professionals relacionats amb l'enologia. En reconeixement a una intensa i dilatada trajectòria de més de quaranta anys en favor de la promoció i millora continuada de la qualitat del sector vitivinícola de Catalunya.

Article 2

Atorgar la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, en forma de placa, a les entitats següents:

Amics dels Jardins

Entitat cinquantenària que ha destacat per una trajectòria perseverant en la defensa dels jardins històrics de Barcelona, de la promoció dels espais verds en el medi urbà i de la sensibilització ciutadana envers la riquesa històrica, artística, botànica, ecològica i social que els jardins de la capital de Catalunya representen.

Amics dels Museus de Catalunya

Entitat que durant més de 65 anys ha col·laborat notòriament en l'enriquiment de les col·leccions dels museus de Catalunya amb més de 200 donacions d'obres d'art, i que tant ha treballat en la difusió i promoció de visites, així com en nombrosíssimes iniciatives de restauració del patrimoni cultural i arqueològic català.

Cobla la Principal d'Olot

En reconeixement a la trajectòria d'aquesta entitat, fundada l'any 1898, de llarga tradició artística i cultural al servei d'Olot i de la comarca de la Garrotxa, i com a homenatge als cent anys de dedicació i qualitat dels seus solistes i compositors.

Col·lecció Clàssics del Cristianisme

En reconeixement d'una iniciativa que en els darrers deu anys ha aconseguit posar a l'abast de la ciutadania un nombre important d'obres, generalment abans no disponibles en català, d'autors cristians de totes les èpoques i tradicions, i que excel·leix per la qualitat i rigorositat de la seva edició.

Col·legi Oficial de Metges de Tarragona

Fundat enguany fa cent anys, el Col·legi Oficial de Metges de Tarragona és una agrupació professional que en tot aquest temps ha tingut un paper molt rellevant en l'assistència al malalt i en la vertebració del sistema sanitari a les comarques meridionals de Catalunya.

Companyia Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül

Companyia amb un arrelament social de més de dos-cents anys, amb una tasca al servei dels pobres i dels malalts seguint els ensenyaments de Sant Vicenç de Paül i Santa Lluïsa de Marillac, i que continuen en l'actualitat. La seva presència a Catalunya ha estat sempre notòria i en nombroses localitats arreu de les nostres comarques.

Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic

Institució del 1348 i amb una trajectòria de servei al país de 650 anys. Ha contribuït a la creació del que ha estat el primer consorci hospitalari de Catalunya, element clau per a la configuració de la xarxa d'hospitals comarcals del país. En reconeixement també com a capdavanter en el desenvolupament i tractament de cures pal·liatives i en l'àmbit de la recerca geriàtrica.

Fundació Noguera

En reconeixement a la seva tasca de promoció de la recerca i l'estudi, com també la seva difusió, del patrimoni documental de Catalunya, especialment el notarial, per mitjà d'acurades edicions com les de la col·lecció "Textos i Documents", així com del Llibre del Consolat de Mar o dels Usatges de Barcelona.

Robafaves Llibres, SCCL

En reconeixement a una trajectòria consolidada que ha sabut fer del llibre i de la lectura eines de dinamització i difusió cultural a Mataró i al Maresme. Per una acció sostinguda i eficaç en què destaquen la col·laboració amb el medi escolar i la programació d'animacions de llibres infantils.

North-american Catalan Society (NACS)

Entitat que aglutina els catalanòfils de l'Amèrica del Nord. Per la seva tasca de difusió de la cultura i la llengua catalana als Estats Units i al Canadà en els cercles universitaris i d'ensenyament superior. Per la seva labor d'impuls dels Col·loquis Internacionals d'Estudis Catalans i la contribució que aquests representen en la catalanística internacional.

Barcelona, 30 de juliol de 1998

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Joan Maria Pujals i Vallvè

Conseller de Cultura

(98.251.060)

Amunt