Accés al contingut Accés al menú de la secció
DOGC  > Resultats i fitxa
 
Afegeix-lo a la meva selecció i subscriu-m'hi
Afegeix-lo a la meva selecció
Dades del document
  • Tipus de document Decret

  • Data del document 03/10/2006

  • Número del document 376/2006

  • Número de control 06276063

  • Organisme emissor Departament de la Presidència

Dades del DOGC
  • Número 4734

  • Data 05/10/2006

  • Secció DISPOSICIONS

  • Pàgina 41335

Descriptors relacionats
Matèries
Lupa
Accedeix a la cerca

DECRET 376/2006, de 3 d'octubre, pel qual s'atorga la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya a l'Honorable senyor Antoni Gutiérrez Díaz.


Antoni Gutiérrez Díaz va néixer el 19 de gener de 1929 a Premià de Mar. El 1934 es va traslladar amb la seva família a Barcelona. Va fer els primers estudis en una acadèmia, al barri de l'Eixample, i va començar a treballar, combinant estudi i treball, en una botiga de queviures. Més endavant, va obtenir una beca als Escolapis, on va fer el batxillerat.

Va estudiar medicina i va fer oposicions a intern de la càtedra de Pediatria i, en acabar, va començar immediatament la seva activitat professional com a pediatra. Després va anar a Finlàndia, on va fer l'especialitat de Neonatologia. Exerceix la pràctica privada i l'assistència en la Seguretat Social.

L'any 1959 va ingressar al Partit Socialista Unificat de Catalunya. Va actuar reunint sobretot persones de la professió i intel·lectuals en general.

Va ser detingut per primer cop el 1953. El desembre de 1962 va ser detingut de nou i sotmès a un consell de guerra, que el va condemnar a 8 anys, dels quals en va passar 3 al penal de Burgos. Va conviure amb Julián Grimau abans que aquest fos executat. En sortir de la presó, fou detingut, empresonat i multat reiteradament.

Va ser una de les personalitats principals de l'Assemblea de Catalunya i va contribuir decididament a la seva consolidació i influència com a plataforma unitària durant els darrers anys del franquisme.

Probablement sigui en l'Assemblea de Catalunya on es produeix la màxima expressió de l'aportació del PSUC a la cultura política democràtica catalana. Una aportació caracteritzada per una sòlida voluntat unitària, l'aposta per un catalanisme popular i el rebuig del dogmatisme i de l'ideologisme. Es fa molt difícil recordar aquell moment històric sense que es faci present la figura sempre animosa i amistosa d'Antoni Gutiérrez Díaz, el "Guti". Amb Joan Reventós, Gregorio López Raimundo, Josep Benet, Jordi Pujol i tants d'altres, es conforma la imatge col·lectiva del moment més àlgid de l'oposició antifranquista a Catalunya.

Amb l'arribada de la democràcia, és elegit l'any 1977, en el IV Congrés del PSUC, secretari general. El 1981, en el V Congrés, va renunciar a aquest càrrec i el 1982, en el VI Congrés, és elegit de nou secretari general. Va ocupar aquest càrrec fins a l'any 1986.

El retorn del president Josep Tarradellas i el restabliment de la Generalitat simbolitzava el compliment d'una de les aspiracions de l'Assemblea de Catalunya. Amb la seva participació en el primer Govern de la Generalitat restablerta, Antoni Gutiérrez Díaz en va ser un apassionat protagonista.

Fou conseller de la Generalitat provisional, presidida per Josep Tarradellas, i diputat al Parlament espanyol el 1977. Va renunciar al seu escó per dedicar-se a la política catalana. Fou diputat del Parlament de Catalunya des de 1980 fins al juny de 1987, en què és elegit diputat del Parlament Europeu.

L'altra gran passió política d'Antoni Gutiérrez Díaz ha estat Europa. El seu antidogmatisme el va fer abraçar amb convicció des de primera hora la causa europeïsta, com la millor expressió del compromís sincerament democràtic del PSUC. D'aquesta manera, entorn de l'aspiració europea es forjava l'altre gran consens de la política democràtica catalana.

Al Parlament Europeu ha estat president de la Comissió de Política Regional de 1992 a 1994.

Després de les eleccions del 12 de juny de 1994, és elegit vicepresident del Parlament Europeu, i elegit de nou en aquest càrrec el 15 de gener de 1997.

Fins al 13 de juny de 1999, en què deixa de ser eurodiputat, a més de vicepresident del Parlament Europeu, ha estat membre de les comissions de Política Regional, Reglament, Institucional i Peticions.

Des de llavors fins a les darreres eleccions europees del 13 de juny de 2004 ha mantingut la relació d'Iniciativa per Catalunya-Verds amb el grup dels Verds al Parlament Europeu i amb les institucions europees en general.

Amb la seva presència als mitjans de comunicació s'ha distingit especialment fent pedagogia -com diria ell mateix- de la nostra condició de ciutadans europeus

En distingir amb la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya el doctor Antoni Gutiérrez Díaz es vol reconèixer el millor de la tradició progressista catalanista de la segona meitat del segle XX, sintetitzada en la unitat antifranquista, la recuperació de les nostres institucions nacionals, el ressorgiment del catalanisme popular i la decidida vocació europea del nostre poble.

Per tot això, de conformitat amb el que disposen els articles 5 i 7 del Decret 315/2004, de 22 de juny, pel qual es regula la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article únic

S'atorga la Medalla d'Or de la Generalitat a l'Honorable Sr. Antoni Gutiérrez Díaz, en reconeixement de la seva trajectòria cívica i política al servei de Catalunya.

Barcelona, 3 d'octubre de 2006

Pasqual Maragall i Mira

President de la Generalitat de Catalunya

(06.276.063)

 

Amunt