Accés al contingut Accés al menú de la secció
DOGC  > Resultats i fitxa
 
Afegeix-lo a la meva selecció i subscriu-m'hi
Afegeix-lo a la meva selecció
Dades del document
  • Tipus de document Decret

  • Data del document 28/12/2004

  • Número del document 462/2004

  • Número de control 04356001

  • Organisme emissor Departament de la Presidència

Dades del DOGC
  • Número 4291

  • Data 30/12/2004

  • Secció DISPOSICIONS

  • Pàgina 26634

Descriptors relacionats
Matèries
Lupa
Accedeix a la cerca

DECRET 462/2004, de 28 de desembre, pel qual s'atorga la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al Molt Honorable Senyor Joan Reventós i Carner.


Amb l'atorgament de la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya al Molt Honorable Senyor Joan Reventós i Carner es vol donar el màxim reconeixement a una trajectòria política i cívica exemplar i determinant en la Catalunya de la segona meitat del segle XX.

La personalitat humana i política de Joan Reventós es va forjar en els difícils anys de la postguerra, en els quals -a partir de l'herència política llegada pel seu pare Manuel Reventós i Bordoy i el seu avi Jaume Carner i Romeu- va assumir un compromís catalanista i socialista al qual es va mantenir fidel fins a la mort.

Coherent amb aquest compromís, Joan Reventós en la seva joventut formà part de diversos grups del moviment catalanista i més endavant ingressà al Moviment Socialista de Catalunya, del qual esdevingué un dels seus líders.

Quatre finalitats donen sentit i travessen la biografia política de Joan Reventós: la unitat antifranquista, la unitat del socialisme català, la recuperació de les institucions de la Generalitat i la unitat civil del poble de Catalunya, quatre finalitats col·lectives a les quals va servir amb generositat i tenacitat.

Joan Reventós va tenir la immensa ventura de veure acomplerts els objectius polítics que perseguia.

Així, des de la seva condició de socialista, impulsà sense mai defallir la unitat antifranquista que, amb el temps, culminà en l'Assemblea de Catalunya com a gran moviment cívic i polític d'oposició a la Dictadura i de reivindicació democràtica. L'amplitud i el vigor de l'antifranquisme català va marcar de tal manera la Transició a Catalunya que és al nostre país on es va produir l'únic fet rupturista de tot el procés.

El restabliment de la Generalitat i el retorn del president Josep Tarradellas va esdevenir l'únic fet que va permetre enllaçar la legalitat republicana amb la nova legalitat democràtica, i Joan Reventós va tenir un paper decisiu per fer d'aquest retorn l'element polític distintiu de la recuperació democràtica a Catalunya.

Més endavant, Joan Reventós va continuar servint lleialment les institucions de la Generalitat, com a conseller polític del Govern Tarradellas, com a diputat i, finalment, com a president del Parlament de Catalunya.

Un tercer objectiu que Joan Reventós va assolir en la seva dilatada vida política va ser el de la unitat del socialisme català. Una finalitat perseguida des de la seva afiliació al Moviment Socialista, iniciada en el procés de Convergència Socialista, passant pel PSC-Congrés, i culminada amb el Pacte d'Abril que va possibilitar primer la unitat electoral del socialisme català amb el socialisme espanyol i més tard la fundació del Partit dels Socialistes de Catalunya. Reventós va liderar aquest llarg procés unitari amb èxit, superant les frustracions històriques dels processos d'unitat avortats durant els anys 20 i 30 del segle passat.

Finalment, Joan Reventós ha estat un constructor apassionat d'un catalanisme cívic i integrador, guiat per la idea matriu de la unitat civil del poble de Catalunya. Quan es descabdella el gran moviment migratori dels anys 50 i 60 cap a Catalunya, les forces polítiques antifranquistes van tenir la grandesa d'entendre que la reconstrucció de la identitat de Catalunya no podia fer-se enyorant un país que ja no existia sinó pensant en un futur compartit entre els catalans d'origen i els catalans nouvinguts. La unitat antifranquista i la unitat socialista van fonamentar-se en aquesta convicció.

La contribució de Joan Reventós a tots aquests objectius de la Catalunya autònoma i de l'Espanya democràtica va ser feta des d'una concepció ètica de la política, arrelada en unes profundes conviccions catalanistes, democràtiques i socialistes i servida amb modèstia, generositat i tenacitat. Joan Reventós sempre va treballar per nosaltres. És de justícia, doncs, el reconèixer el seu exemple i honorar la seva persona amb la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya.

Per tot això, de conformitat amb el que disposen els articles 5 i 7 del Decret 315/2004, de 22 de juny, pel qual es regula la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya,

Decreto:

Article únic

S'atorga la Medalla d'Or de la Generalitat al Molt Honorable Senyor Joan Reventós i Carner, a títol pòstum, en reconeixement de la seva trajectòria cívica i política al servei de Catalunya.

Barcelona, 28 de desembre de 2004

Pasqual Maragall i Mira

President de la Generalitat de Catalunya

(04.356.001)

 

Amunt